Zoals u wellicht hebt gelezen in de krant, hebben wij als projectgroep opnieuw een brief gestuurd richting de gemeenteraad van gemeente Noardeast-Fryslân. Ondanks dat de bal nu bij de gemeente ligt, doen we nog een laatste poging richting aan de gemeente met een verzoek om ons als projectgroep serieus te nemen. Het artikel in de krant kunt u hier teruglezen. De brief aan de gemeente kunt u hier vinden.
In het kort vragen we de raad een motie in te dienen om ervoor te zorgen dat ons advies toch mee wordt genomen in het haalbaarheidsonderzoek als alternatief op de plannen van het college. Als projectgroep zijn we namelijk van mening dat ons advies te gemakkelijk opzij is geschoven. Zo wordt er een alternatief geboden en wordt er niet op één scenario gegokt. Want wat als uit het onderzoek zou blijken dat het plan van het college niet (financieel) haalbaar is? Is er wel een plan B voor het college? Met dit alternatief krijgt de raad ook de mogelijkheid, zoals ons als projectgroep ook door henzelf is voorgehouden, een keuze te maken, zonder alleen bij het kruisje te tekenen.
Maar waarom is de projectgroep zo standvastig?
We proberen in de volgende paragrafen nogmaals kort toe te lichten.
Opdracht projectgroep
Speerpunten waarmee de opdracht de projectgroep is gestart:
- Zoek naar de beste oplossing om basisvoorzieningen te behouden
- Behoud van het gebouw is geen doel op zich
- Volledige sloop of gedeeltelijke sloop is geen doel op zich
- De gemeente geeft geen blanco cheque & dekt de tekorten in de toekomst niet (meer)
- Durf lastige keuzes te maken, ook als dit ervoor zorgt dat niet alles blijft zoals het nu is
De basisvoorzieningen
Het is belangrijk te benoemen dat de basisvoorzieningen zijn bepaald aan de hand van een door de gemeente opgestelde lijst met verplichtingen richting het dorp waar de gemeente in moet voorzien bij een eventueel faillissement van het MFC.
Maar het college stelt voor het gebouw te behouden, mooi toch?!
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, behoud van het gebouw betekent niet dat alles blijft zoals het nu is. In tegendeel! Het is volgens het voorstel van de gemeente namelijk vrijwel zeker dat juist niets blijft zoals het nu is. De gemeente gaat voor herstructurering van het volledige gebouw. De kans is daarmee groot dat bijvoorbeeld ‘het dorpshuis’ één van de beschikbare ruimtes krijgt toegewezen. Dat de enorme keuken, theaterzaal en verschillende vergaderzalen behouden blijven is zeer onwaarschijnlijk, zo niet uitgesloten. Kortom, het gebouw blijft misschien overeind, maar wat erbinnen gaat gebeuren is nog één groot raadsel.
Is de oplossingsrichting in het advies dan de enige oplossing?
Rekening gehouden met onze opdracht zien wij volledige sloop en nieuwbouw voor de lange termijn als beste oplossing. Echter betekent dit niet dat dit ook echt de enige oplossing is. Als projectgroep zien we gedeeltelijke sloop als goede tweede optie. Daarmee haal je alle ruimtes weg welke niet worden gebruikt voor de basisvoorzieningen welke eerder zijn benoemd, hiermee wordt het gebouw beheersbaar en ben je niet afhankelijk van huurders welke geen betrokkenheid hebben met het dorp. Deze oplossing heeft echter het nadeel dat je alsnog een oplossing moet vinden voor het sedumdak, nog vele kostbare herstel- en verduurzamingsmaatregelen moeten nemen. Als laatst, zal het gebouw een minder lange restlevensduur hebben dan nieuwbouw, waardoor het gebouw dus eerder aan vervanging toe zal zijn en op lang termijn volgens onze berekeningen duurder uit zal komen.
Donderdag 19 september ‘It Debat’
Voor komende donderdag staat MFC Burdaard wederom op de gemeentelijke agenda. Om 20:00 zal de gemeenteraad en het college debatteren over dit onderwerp. Als projectgroep zullen we de ontwikkelingen blijven volgen en waar nodig opnieuw een update geven. U kunt overigens ook zelf dit debat volgende via deze link.
Wordt vervolgd…
Een hartelijke groet,
De projectgroep Behoud Basisvoorzieningen Burdaad – Jislum e.o.